Shopping Cart

Klimtraining zonder heuvels

Posted by ADMIN ADMIN@Beatclcyclingclub.com on
Klimtraining zonder heuvels

Haal jij het beste uit jezelf als wielrenner? En wat kan jij nog beter doen? Als amateurrenner is dit vaak lastig in te schatten. We krijgen dan ook regelmatig vragen binnen van leden, over training, voeding, materiaal en ga zo maar door. Om optimaal te presteren ben je afhankelijk van veel factoren. Onze wegrenners weten daar natuurlijk alles van, dus helpen jou met al je vragen!

De vraag van Jerry: hoe kan ik aan de vlakke kust toch trainen voor het klimwerk?
Onlangs kregen we van BEAT lid Jerry van Berkel de volgende vraag binnen: "Ik fiets sinds acht maanden steeds intensiever. Afgelopen april heb ik de Amstel Gold Race 125 kilometer toertocht gefietst. Het fietsen in de heuvels is me erg goed bevallen, maar ik woon in Zuid-Holland. Hoe kan ik aan de vlakke kust toch trainen voor het klimwerk?”

Viaducten en tegenwindfietsen
Met Piotr Havik hebben we een echte Zuid-Hollander in de wegploeg, die hier wel raad mee weet. Daarom vroegen we hem of hij kon uitleggen hoe hij dit aanpakt.

“Hi Jerry. Bedankt voor je vraag, leuk om je te kunnen helpen! Zelf woon ik ook in Zuid-Holland en ik rij ook graag in de heuvels. Ik loop dus tegen hetzelfde probleem aan! Om dit op te lossen train ik (soms) op de brug van Vianen of de Brienenoordbrug. Dit gaat echter na een tijdje wel vervelen.

Wat daarom een leuke variatie kan zijn is tegenwindfietsen. Ik doe dit dan op dezelfde vermogens/hartslagen die ik bergop rij. Ik wissel dan blokjes af van een hoge cadans (meer dan 100 RPM) met een lage cadans (minder dan 60 RPM). Ik doe dit in blokjes van 3 tot 10 minuten. Experimenteer vooral wat voor jou het beste werkt! Als de wind hard genoeg is kan je zelfs staand op de pedalen trainen, om de klimhouding te simuleren. Dit zijn mijn tips om in de vlakke polders toch ‘bergop’ te trainen.

Succes Jerry! Groetjes, Piotr.”

Let ook op je houding
Wilbert Broekhuizen, trainer van de wegploeg, onderbouwt de trainingsmethode van Piotr:

“In Nederland kan je inderdaad lekker trainen in de ‘Dutch Mountains’, tegen de wind in dus! Let er ook nog op dat je de zelfde zithouding simuleert als op een klim. Met je handen bovenop het stuur, je houding rechtop en een wat lagere cadans, tussen de 60 en 90 RPM dus.

Uiteindelijk kun je het beste leren klimmen als je echt gaat klimmen, dus het beste kun je ook regelmatig een tripje naar de heuvels plannen. Maar tussendoor is dit een goed alternatief!”

Stuur jouw eigen vraag in
Heb jij nog andere vragen voor onze renners? Stel ze hieronder, wie weet behandelen we de volgende keer jouw vraag!

Older Post Newer Post